Saturday, 6 October 2012

CHEE CHEONG FUN @ RICE NOODLE

CHEE CHONG FUN !

Oppss... chee cheong fun  & vege + sengkuang + carrot! 

Enak .. untuk breakfast @ lunch ... atau bila- bila lapar ...
Setengah orang kata kue teow or rice noodles roll or steamed rice roll. Normally round shape. Tapi kadang-kadang ada juga dalam bentuk square thin pieces. 

Dulu-dulu zaman Christopher uruskan kantin dia selalu jual dan kawan-kawan Cina suka makan. Ainuddin Wong Tai kat rumah ni yang separuh Cina suka minta  buat dan Aieshah yang 1/4 Cina pun 2x5 juga suka CCF.

Macamana nak buat...hari-hari pujuk Christopher supaya ajar dan pada masa yang sama 
 cari-cari dalam buku Chinese Cooking & boleh try lah...

It is not as difficult as i thought it might be...
Huh !! Agak  OK juge ! But ... I  need to improved on my rolling skills.....
Kalau korang  tak ada masa,  beli saja lah  kulitnya & letakkan  dengan inti. Intinya yang paling I suka ialah  sengkuang, carrot dan udang kering. 


Breakfast ? lunch? dinner?

yUmmY!!
Bahan-bahannya (10 gulung):

80g tepung gandum
1  sudu besar  tepung gandum kanji (Wheat starch)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar minyak masak 
330 ml air 
sedikit garam 

Cara menyediakannya:

1. Campurkan semua tepung dalam mangkuk adunan.
2. Campurkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan minyak dan garam dan peramkan selama satu jam.
4. Panaskan air dalam pengukus, sapukan dulang pengukus dengan sedikit minyak.
5. Kukuskan selama 2 minit dan  angkat - sejukkan.
6. Ulang sampai habis & hati-hati agar kita boleh dapat kulit yang nipis dan sekata.
7. Bila sejuk, letakkan salad, inti dan gulungkannya.

Intinya;

2 cawan sengkuang yang  diparut
1 cawan carrot yang diparut
2 sudu udang kering (tumbuk)
1 ulas bawang putih 
1 sudu besar minyak masak 
sedikit gula
Daun salad,  kuah taucu, bawang putih  cincang , goreng bersama minyak bijan.
daun bawang potong halus

Cara:
1. Tumis bawang putih, masukkan udang kering. 
2. Masukkan carrot, sengkuang dan gula.
3. Sejukkan.
4. Ambil kulit CCF, lapiskan daun salad, intinya dan gulung.
5. Sapukan kuah taucu , taburkan bawang putih goreng  dan daun bawang.



ayam atau udang masin?

Kalau tak letak ganishing, tak cantik dan tak sedap !!

Ahaaa... kan sedap...
Chee Cheong Fun gaya Ainuddin Wong TAi
Fuhhh!!! Sedappp!!!

Seperkara untuk pengetahuan...... jangan translate CHEE CHEONG FUN ke Bahasa Melayu.....nanti korang tekejut pulak.... kah kah kah....


Mai Sepinggan!
6/10/2010



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...