Tuesday 16 October 2012

ASAM PEDAS UBI KELEDEK & IKAN

Aduh.. hari ini sampai rumah lambat, lebih kurang pukul lima petang !!... Hujan pula rintik- rintik.. dah lah tu belum makan pun lagi. Laparnya...

Sambil intai belakang rumah, nampak cili padi sudah banyak di pokok, pucuk putat merah  masih muda-muda dan kacang kelisa pun ada... Biar lah pergi petik dulu .. kalau di biar nanti busuk ditimpa hujan !!

Kacang Kelisa, Pucuk Putat, Cili padi hijau, cili putih 
Kepala ligat memikirkan apa nak masak hari ini ... maunya  yang cepat dan menawan selera...

Ikan ada.... ubi keledek pun ada, buah kuinin pun ada!! Yes, apa lagi asam pedas rebus ikan dengan ubi keledek dan  sambal kuinin dan nasi panas! Cukuplah tu.. pasti BEST ..


Asam Pedas & sambal Kuinin
Asam Pedas:

3 ekor ikan (saya guna bawal cermin - boleh guna selar kuning/ senangin/ pari/ kembong - suka hati)

4 biji cili kering                            
4 ulas bawang merah                  
2 ulas bawang putih                     
1 sudu kecil ketumbar                           
1 sudu kecil jintan manis              
1 sudu kecil beras                       
secubit jintan putih                       
      ** Semua bahan di atas dikisar sehingga lumat/ halus
1  liter air 
Dua biji ubi keledek
Dua kuntum bunga kantan
1 biji mangga muda @ 4 keping asam gelugor
garam secukup rasa & kunyit 1 sudu kecil

Cara:
1. Bersihkan ikan - potong dua
2. Kupas ubi keledek dan potong kecil
3. Masukkan semua bahan yang dikisar ke dalam periuk, kunyit,  air, ubi keledek, bunga kantan dan mangga muda ( atau asam gelugor).
4. Masak sehingga hampir mendidih, masukkan ikan & garam secukup rasa.
5. Ikan masak, ubi dah lembut, angkat.

Asam Pedas - masam-masam & pedas pembuka selera !




Mai Sepinggan !!
Jangan patah selera tapi biar berpada!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...