Sambil intai belakang rumah, nampak cili padi sudah banyak di pokok, pucuk putat merah masih muda-muda dan kacang kelisa pun ada... Biar lah pergi petik dulu .. kalau di biar nanti busuk ditimpa hujan !!
Kacang Kelisa, Pucuk Putat, Cili padi hijau, cili putih |
Ikan ada.... ubi keledek pun ada, buah kuinin pun ada!! Yes, apa lagi asam pedas rebus ikan dengan ubi keledek dan sambal kuinin dan nasi panas! Cukuplah tu.. pasti BEST ..
Asam Pedas & sambal Kuinin |
3 ekor ikan (saya guna bawal cermin - boleh guna selar kuning/ senangin/ pari/ kembong - suka hati)
4 biji cili kering
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil beras
secubit jintan putih
** Semua bahan di atas dikisar sehingga lumat/ halus
1 liter air
Dua biji ubi keledek
Dua kuntum bunga kantan
1 biji mangga muda @ 4 keping asam gelugor
garam secukup rasa & kunyit 1 sudu kecil
Cara:
1. Bersihkan ikan - potong dua
2. Kupas ubi keledek dan potong kecil
3. Masukkan semua bahan yang dikisar ke dalam periuk, kunyit, air, ubi keledek, bunga kantan dan mangga muda ( atau asam gelugor).
4. Masak sehingga hampir mendidih, masukkan ikan & garam secukup rasa.
5. Ikan masak, ubi dah lembut, angkat.
Asam Pedas - masam-masam & pedas pembuka selera ! |
Mai Sepinggan !!
Jangan patah selera tapi biar berpada!
No comments:
Post a Comment