Monday, 22 July 2013

SUSHI

Nak cari sushi halal memang susah... cari punya cari di Mid Valley, nampak sos dan tahunya yang dijual di Jusco Mid Valley ada tanda halal JAKIM. Hah, apa lagi, bila balik rumah sehari semalam meng "google" mencari resepi yang mudah dan senang diikut...rupa-rupanya kat kampit beras dah ada tertera resepinya!

Akhirnya... terciptalah sejarah membuat sushi buat pertama kali di16P4...

Beginilah resepinya yang aku ikut daripada beras cap Sumo (Calrose Rice)


Beras Jepun 
Bahan-bahannya:

1 cawan beras Sumo Calrose 
2 cawan air

* Masakkan dalam Rice cooker dan apabila masak, biarkan selama 10 minit.

Sumo calrose rice

Cara menyediakan Hand-rolled Sushi:


1. Campurkan 3 cawan nasi beras Jepun dengan sos perasa (cuka dicampur gula)

2. Sendukkan nasi dan ratakan di atas kepingan nori
3. Letakkan kepingan salmon, zuchini atau apa-apa sayuran yang digemari

4. Gulungkan sushi menjadi bentuk selinder

5. Potong sehingga selesai 
Sedap!


Cantik 


5. Isikan nasi Calrose ke dalam tahu Jepun dan letakkan salmon atau telur dadar

Susun dan hidangkan 

Hidangkan bersama sos sashimi

Sos sashimi, wasabi dan jeruk halia



Mai Sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...