Sunday, 14 July 2013

CREME BRULEE


Crème Brûlée... Yes, it is crème brûlée  and   I’ve never had crème brûlée in my life, but I’m sure that I can find a good recipe for  me to try! I found this Ina Graten's recipe and it is EASY ! Super easy and it is so yummy!

 Tasty little custard treats with the caramelized sugar on top! 






Jom buat crème brûlée :

Bahan-bahannya:

1 biji telor - saiz besar
4 biji telor merah - (saiz besar)
1/2 cawan gula pasir dan 1 sudu tambahan untuk setiap satu ramekin
3 cawan krim
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh orange

Cara menyediakannya:

Panaskan oven 180'C.
  1. Putarkan semua telur dan gula sehingga sebati.
  2. Panaskan krim tetapi jangan sampai mendidih.
  3. Tuangkan krim ke dalam telur.
  4. Masukkan vanila dan perasa orange.
  5. Masukkan adunan kedalam ramekin.
  6. Letakkan ramekin ke dalam dulang pembakar.
  7. Tuangkan air mendidih sehingga separuh ramekin.
  8. Bakar selama 35 hingg 40 minit sehingga puding beku. Angkat dan sejukkan.
  9. Masukkan ke peti ais yntuk menyejukkannya.
  10. Untuk menghidang, taburkan gula dengan rata di atas setiap crème brûlée.
  11. Gunakan "kitchen blowtorch" untuk panaskan gula sehingga  menjadi karamel.
  12. Biarkan seketika sehingga karamel menjadi keras.
  13. Hidangkan....















Kitchen blowtorch baru dapat :)


Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...