Untuk sepanjang tahun 2012 ini memanglah tak beli cili padi dari pasar. Tanam sendiri & makan sendiri. Lebih-lebih tu aku sedekahkan kawan-kawan dan jiran-jiran.
Yang berwarna putih tu, benihnya ku dapat dari Sabah. Beli beli benihnya di Tamu Kota Belud, Sabah.
Macam-macam warna CHILI PADI |
CHILI PADI ( CHILI HIJAU DAN PUTIH) |
The chilies may also be referred to as cili padi in parts of Malaysia because their small size reminds people of the small grained rice eaten as a staple in the region. In the northern parts of Malaysia, this chili is known as cabai melaka or cabai burung or bird chili as birds like to eat this variety of chili.
Chili padi ni sangat popular di seluruh Asia Tenggara dan sangat pedas! Ia boleh dibuat sambal belacan, dijeruk, dimakan sebagai sayur mentah (salad) dibuat kerabu, ulam-ulaman dalam laksa dan sebagainya, boleh juga dibiarkan masak ranum kemudiannya dikeringkan dan dijadikan serbuk cili., kak Chaq rajin buat cili serbuk ni dan boleh makan dengan pizza!
Chili padi ni sangat popular di seluruh Asia Tenggara dan sangat pedas! Ia boleh dibuat sambal belacan, dijeruk, dimakan sebagai sayur mentah (salad) dibuat kerabu, ulam-ulaman dalam laksa dan sebagainya, boleh juga dibiarkan masak ranum kemudiannya dikeringkan dan dijadikan serbuk cili., kak Chaq rajin buat cili serbuk ni dan boleh makan dengan pizza!
"Siapa yang makan chili dialah yang rasa pedasnya"
-peribahasa Melayu
Mai sepinggan
13092012
No comments:
Post a Comment