Thursday, 13 September 2012

CHILIES & CILI/ Cabai

Hi, disebabkan terlalu sibuk dengan tugas setiap hari, tak dapat aku mengarang cerita tentang masak-memasak. Walau bagaimana pun sempat juga "menuai" cili api atau chili padi atau setengah orang panggil chili burung dan orang utara panggil cabai melaka. 


Untuk sepanjang tahun 2012 ini memanglah tak beli cili padi dari pasar. Tanam sendiri & makan sendiri. Lebih-lebih tu aku sedekahkan kawan-kawan dan jiran-jiran.


Macam-macam warna  CHILI PADI
Yang berwarna putih tu, benihnya ku dapat dari Sabah. Beli beli benihnya di Tamu Kota Belud, Sabah. 

CHILI PADI ( CHILI HIJAU  DAN PUTIH)
The chilies may also be referred to as cili padi  in parts of Malaysia because their small size reminds people of the small grained rice  eaten as a staple in the region. In the northern parts of Malaysia, this chili is known as cabai melaka or cabai burung or bird chili as birds like to eat this variety of chili.

Chili padi ni sangat popular di seluruh Asia Tenggara dan sangat pedas! Ia boleh dibuat sambal belacan, dijeruk, dimakan sebagai sayur mentah (salad) dibuat kerabu, ulam-ulaman dalam laksa dan sebagainya, boleh juga dibiarkan masak ranum kemudiannya dikeringkan dan dijadikan serbuk cili., kak Chaq rajin buat cili serbuk ni dan boleh makan dengan pizza!



"Siapa yang makan chili dialah yang rasa pedasnya"
                                                                                                                                  -peribahasa Melayu



Mai sepinggan 
13092012

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...