Saturday, 11 August 2012

JERUK ASAM BOI


Jeruk Asam Boi

Jeruk ni bagus...
- buat penawar batuk atau sakit tekak....
Petuanya: Ambil 2 besar, campur air panas & hmmm minum !!!
- menyegarkan tekak setelah berpenat di tengah panas terik mentari.
Petuanya: Ambil 2 sudu besar... campur air & letak ais... hmmm nyaman!


Cara nak buatnya juga senang:
30 biji limau kasturi
30 biji asam boi 
1/4 kilo gula pasir
                                      Cara:
1. Bersihkan limau 
2. Keringkan sehingga tiada air
3. Potong dua buah limau, keluarkan biji & ambil jusnya
4. Sumbatkan asam boi kedalam limau yang diperah airnya
5. Masukkan kedalam balang, lapiskan berselang-seli limau dengan gula dan jus tadi 
6. Tutup balang dan peramkan selama 3 minggu sehingga limau menjadi lembut...

note: sekiranya rajin, jemur limau yang dijeruk.




mai sepinggan !









3 comments:

  1. Wife saya pun ada buat jeruk ni... sedap buat air rasa masam masin manis...

    ReplyDelete
  2. norisah41@yahoo.com29 January 2014 at 06:43

    Sya tk faham...nk jemur limau yg d jeruk...boleh tk terangkn limau tu d jemur seblm d jeruk ke....

    ReplyDelete
  3. Salam.. dik, jemur tu maksudnya, letakkan balang atau bekas yang berisi jeruk (buka penutupny) bawah matahari terik - 15 minit untuk mencairkan gulanya.. selamat mencuba :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...