Disebabkan anak & suami tersangat suka dengan kentang, maka terpaksa aku cari resepi untuk pelbagaikan makanan dari kentang, maka terjumpa resepi ini dan diubahsuai mengikut selera sendiri & ternyata mereka amat suka...Namun aku gantikan dengan lamb @ daging lembu segar - lebih sedap!
Topping: 750 g kentang - kupas/rebus sampai empuk & dilenyekkan
3/4 sudu kecil garam
1 sudu besar lada hitam(tumbuk)
1 biji telor merah
2 sudu besar butter
250 ml susu segar (ikut suka- nak lebih pun tak pa)
Base:
3 sudu minyak
2 ulas bawang putih
8 biji cendawan butang
1 cawan karot didadukan
500gm daging kambing cincang (sedapnya jika daging segar)
60 gm kacang pea
2 sudu besar kicap cair
1 sudu oyster sos
1 sudu teh gula
1 camca besar lada hitam (tumbuk)
1 biji telur ( dipukul)
Topping:
1. Campur semua bahan untuk topping sehingga mendapat tekstur yang disukai - lembut dan berkrim.
2. Panaskan kuali. tumiskan bawang putih & masukkan daging.
3. Masukkan karot, sendawan,kacang pea.
4. Masukkan air, kicap, oyster sos, gula, garam, lada hitam.
5. Biarkan mendidih dan sampai semua bahan secukup rasa & masak.
6. Sediakan casserole, masukkan daging tadi, tekan biar rata.
7. Tutupkan dengan topping, ratakan & criss-crosskannya dengan garpu serta sapukan dengan telor.
8. Masakkan dalam oven 30 minit.
Tiada masalah mencuba...
mai sepinggan!
20/9/2012
No comments:
Post a Comment