Tuesday, 7 May 2013

LAKSA PERLIS

Laksa?
Laksa !
Hmm orang utara mesti makan laksa. Hari raya pun ada laksa. Setiap negeri ada laksa dan masing-masing akan berbangga dengan laksa dari negeri masing-masing... Bagi aku  laksa Johor, laksa Pahang, laksa Kelantan, laksa Penang semuanya sedap dan Laksa Perlis pun sangat sedap..

Apa istimewanya Laksa Perlis?
Mmmm, kuahnya pekat2 gitu... dan laksa kalau di Perlis dibuat sendiri dipanggil laksa beras.

Nak buat laksa tak susah.... senang saja..

Jom buat laksa!

Bahan untuk laksa:

  1. Satu bungkus laksa - rendam sehingga kembang
  2. Rebus dalam air banyak hingga lembut - angkat dan toskan 



Laksa 

Bahan untuk ulam-ulaman:

  1. Timun - dihiris halus
  2. Cili padi - dihiris halus
  3. Daum selom -dihiris halus
  4. Bawang besar - dihiris halus
  5. Telor - direbus dan dibelah dua


Ulam-ulam laksa cili padi, timun, daun selom, telor

Bahan untuk kuah:

2 kg ikan kembong atau ikan sardin - dibersihkan & rebus 
20 biji cili kering - dibuang biji dan dimesin halus 
3 labu bawang besar - dimesin
2 kuntum bunga kantan 
6 tangkai daun kesum
garam/ asam keping secukup rasa

Cara menyediakannya:

  1. Buangkan tulang-tulang ikan rebus. Asingkan isi dan tulang
  2. Mesinkan isi ikan sehingga halus dan masukkan dalam periuk.
  3. Mesinkan semua tulang ikan tadi dan tapis - buang tulang & ambil isi.
  4. Campurkan semua isi ikan bersama semua bahan yang dimesin di atas tadi.
  5. Masukkan air - 3 liter ( kalau saya suka pekat)
  6. Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan masakkan di atas api.
  7. Masukkan garam dan masakkan sehingga mendidih. 
  8. Angkat dan hidangkan.

Note:
 Laksa Perlis sangat simple dan jangan masukkan serai atau lengkuas atau udang kerana ia tidak dibuat oleh orang Perlis :)



Ulaman - daun selom, bawang, timun, cili padi
kalau ada pucuk putat ...


Hmmmm... laksa! oh laksa!


Mai Sepinggan!!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...