Wednesday, 2 January 2013

CRANBERRY BEANS

Hi... apa khabar sahabat handai serta rakan taulan. Semuga 2013 membawa kebahagiaan & kegembiraan... Tak sempat masak apa-apa pun 31 Disember, sebab ada orang belanja makan dekat Puteri Pacific.... sekali sekala kena juga rehatkan minda .

Habis saja breakfast pada 1 JANUARI 2013, maka bertolaklah kita ke Melaka..satu hari suntuk di Melaka, meredah sepermarket dan akhirnya ke pasar...ternampak lah benda ini yang namanya Cranberry Beans..@ Borlotti Beans. Bahasa Melayu panggil apa??? Kacang Cranberry agaknya!



Fresh!



Cranberry Beans

Aku beli 2 kg. Kira okey juga satu kilo RM7.  

Aku memang jatuh hati dengan kacang ni kerana ianya segar, isinya cantik, padat, lemak, gebu...


Isinya cantik & padat!


boleh buat batu selemban.......

Bagaimana nak masak?

Macam-macam boleh masak - dengan pasta, dengan ayam, dengan daging, dengan pastries, sup dan macam-macam..

Hari ini aku tak larat, buat sup saja & senang tapi sedap!!

Jom kita buat Kacang Cranberry Sup:



You got to taste to believe it goodness!!


Bahan-bahannya:

2 cawan kacang Cranberry
1 paket halwa winter melon / halwa kundur
2 liter air

Cara Menyediakannya:

  1. Masukkan kacang Cranberry ke dalam periuk.
  2. Masukkan air dan rebus sehingga empuk/ lembut.
  3. Masukkan halwa dan tutup api.
  4. Hidangkan panas @ suam @ berais!






Mai Sepinggan !!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...