Kalau zaman dulu apom lenggang ni disajikan untuk breakfast. Zaman sekarang, tiap hari boleh beli di kiosk kueh tepi-tepi jalan dan biasanya dijual waktu petang.
Allahyarhamah emak selalu buat apom lenggang dan dimakan dengan kelapa parut. Keharuman apom lenggang dan kelapa yang baru diparut amat menyelerakan...
| Enak dimakan bersama kelapa |
| Rangup ditepi dan lembut ditengah |
Bahan-bahannya:
300 gm tepung beras ~ zaman dulu kita kisar tepung sendiri
250 ml santan pekat + 30 ml air
3/4 sudu kecil yis Mauripan
3/4 sudu kecil garam
50 gm gula pasir
1/2 cawan nasi
Cara menyediakannya:
- Campurkan semua bahan dan blenderkannya.
- Tuangkan kedalam mangkuk adunan dan kacau biar sebati.
- Tutupkan dengan tuala lembab.
- Rehatkan adunan hingga naik 2 kali ganda (45 minit).
- Panaskan kuali kecil dan sapukan minyak supaya tak lekat.
- Sendukkan 1/4 adunan ke dalam kuali yang panas.
- Perlahankan api.
- Lenggangkan supaya adunan menjadi rata dan bulat.
- Tutup sebentar, 2-3 minit.
- Bila Bahagian tepi sudah kekuning-kuningan angkat.
- Buat sehingga adunan habis.
- Hidangkan bersama kelapa parut dan gula merah.
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment