Pages

Tuesday 25 December 2012

DURIAN - KUAH DURIAN - PENGAT DURIAN..

Durian - Durian - Durian.
Mana-mana pergi sekarang penuh dengan durian.. Pergi pasar malam, pasar tani, Giant, tepi jalan, tepi highway, tepi kedai mamak tak habis-habis durian..

Durian- ada yang makan durian saja, ada yang makan durian dengan nasi, ada yang makan dengan pulut, ada yang buat cokodok durian, ada yang buat pengat durian, ada yang buat crepe duruian...


Durian Runtuh !!




Musang King 

Bagi aku, durian ni bestnya makan begitu saja... atau dengan nasi... atau dengan pulut... atau buat pengat !!

Kalau dah tak larat makan, boleh simpan dalam freezer tunggu musim tak ada durian baru bawa keluar... atau bikin tempoyak !!

Hari ini aku nak kongsi resepi kuah durian @ Pengat Durian yang biasa aku buat..

Jom buat Pengat Durian!

Bahan-bahan:

2 mangkok isi durian
250 gm santan pekat
1 liter air 
3 keping gula melaka
3 sudu gula putih ( suka hati - kalau tak mau manis, kurangkan gula)
garam secukup rasa
1 helai daun pandan

Cara-cara Penyediaannya:
  1. Masukkan durian, daun pandan, gula dan air ke dalam periuk dan masakkannya.
  2. Apabila mengelegak masukkan santan.
  3. Masukkan garam secukup rasa.
  4. Apabila masak, angkat dan hidangkan bersama roti bakar atau kueh jala..








Mai Sepinggan !!




7 comments:

  1. kalau kuah tercair tetapi cukup rasa nak buat macam mana?

    ReplyDelete
  2. kalau kuah tercair tetapi cukup rasa nak buat macam mana?

    ReplyDelete
  3. kalau kuah tercair tetapi cukup rasa nak buat macam mana?

    ReplyDelete
  4. kalau macam tu hirup jadi sup le jawabnya... :)

    ReplyDelete